Cerca:

Mitjà:

Any:

EL DARRER DESNONAMENT VA MOTIVAR LA PROTESTA

Làpides contra l'especulació al Cabanyal

2011-10-28Publicat per:
Més d'un centenar de persones es concentren davant la seu de la societat publica "Pla Cabanyal-Canyamelar" per a protestar en contra de les actuacions urbanístiques del consistori municipal i es manifesten pels carrers del barri.
La cita era a les 18 h al número 125 del carrer de la Reina. Cap a eixa hora i convocats per l'associació de veïns del Cabanyal-Canyamelar, la plataforma Salvem el Cabanyal i l'assemblea dels Pobles de la Mar dintre del moviment 15-M, començaren a arribar veïns del barri i de fora d'aquest, aixi com integrants de la Plataforma d'Afectats per l'Hipoteca (PAH) per rebutjar les polítiques urbanístiques del govern de Rita Barberà i per fer visible un perill proper: la possibilitat que, amb la més que possible arribada de Mariano Rajoy a la Moncloa, el Cabanyal quede desprotegit i els seu patrimoni històric quede en mans dels desitjos de l'alcaldessa.

Actualment, els enderrocs es troben paralitzats per una ordre dictada pel Ministeri de Cultura a l'abril del 2010 en la qual declarava espoli el pla del govern popular de prolongar l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar enderrocant 1600 habitatges, entre elles les que es troben dins del BIC del Cabanyal. A més, el barri ha sigut declarat per la presitigiosa World Monument Funds "monument en risc ple".

L'acte va començar cap a les 18 30 vigilat per agents de la policia nacional i la local. A eixa hora la gent comença a corejar consignes en contra de l'alcaldessa de València i a favor de la rehabilitació del barri. Poc després, els manifestants, en un ambient lúdic, feren diverses voltes al carrer amb làpides de cartró que representaven cases enderrocades del carrer Sant Pere, així com pancartes en contra dels desnonaments.

Més tard, i amb la presencia d'Elsa dos Santos (darrera veïna del barri a ser desnonada), els manifestants marxaren cap al carrer Sant Pere, on ficaren ciris als solars on ja s'han executat enderrocs i col·locaren una làpida representant la mort del carrer.

De Sant Pere continuaren la marxa fins el número 28 de Francesc Eiximenis, on es trobava la que fins fa un mes era la casa d'Elsa. Allí, i acompanyada pel seu fill, Elsa va denunciar la cobdícia i l'avarícia d'aquells que desnonen famílies sense recursos i va plantejar una qüestió: "Qui guanya amb eixa avinguda?". Les llàgrimes i els aplaudiments dels assistents van tallar les seues paraules en diverses ocasions.

La protesta va finalitzar cap a les huit de la vesprada a la plaça Martí Grajales, vora el mercat del Cabanyal, on es va fer una assemblea oberta en què s'explicà als assistents la situació actual del barri. En acabar, es va celebrar la ja tradicional assemblea del 15-m dels Pobles de la Mar, la qual té lloc en eixe mateix lloc cada dijous a les 20h hores.

<- Volver a Prensa