Cerca:

Mitjà:

Any:

Una activista de Salvem el Cabanyal gestionarà el patrimoni cultural i artístic de València

2015-06-19Publicat per:
Glòria Tello, número 3 de Compromís, encapçalarà l’àrea de Cultura, de la qual també dependran Patrimoni i Festes. El PSPV tindrà el primer tinent d’alcalde, Joan Calabuig, qui gestionarà l’àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible
Era, potser, l’últim que li quedava per veure a l’excalcaldessa de València Rita Barberà. És a dir, que la seua bèstia negra a la ciutat, Salvem el Cabanyal, assumira una influència tan evident sobre el patrimoni i la cultura a través de Glòria Tello, regidora de Compromís, veïna del Cabanyal, activista de Salvem i ara responsable de l’àrea municipal de Cultura, que inclou Patrimoni i Festes. Precisament ha estat el patrimoni un dels elements més castigats a l’antic poble de pescadors, amenaçat durant 17 anys per la prolongació de Blasco Ibáñez fins a la mar, un pla urbanístic que, si s’haguera fet, haguera estat letal per a l’Eixample del Cabanyal, catalogat Bé d’Interès Cultural (BIC) el 1993. La designació de Tello es considera també un premi col·lectiu al barri que més ha patit les polítiques urbanístiques de Barberá.

Tello, de fet, ha format part els últims anys de la mobilització ciutadana impulsada per Salvem per impedir la demolició de 1.651 vivendes d’alt valor artístic i exemple únic de modernisme popular. Ara, una vegada que Joan Ribó, l’alcalde, ha anunciat que la prolongació és derogarà de forma imminent, Tello té per davant una ingent tasca per recuperar un patrimoni que, en la zona de la prolongació, està fortament degradat per l’assetjament de Barberá, qui arribà a comprar prop de 500 cases per a després tapiar-les i abandonar-les a la seua sort. Moltes hi estan ocupades per famílies sense recursos i a l’espera d’una atenció social integral, un treball i lloguers populars. Val a dir que el patrimoni del Cabanyal destaca per la quadrícula de carrers paral·lels a la mar sobre el solar de les antigues barraques. I per la riquesa i qualitat de les rajoles que adornen l’interior de les cases i les façanes fins convertir-les en un museu a l’aire lliure.

A més del nomenament de Tello, a poc a poc van transcendint les assignacions de la resta d’àrees. Pel que fa a Compromís, Consol Castillo, també regidora des de fa quatre anys, s’encarregarà de Desenvolupament Humà, dedicat a les polítiques de Benestar Social. I l’altra edil en la passada legislatura, Pilar Soriano, dirigirà Medi Ambient i Canvi Climàtic. Per la seua banda, Mobilitat, una de les principals apostes de Joan Ribó, tindrà com a titular a Giuseppe Grezzi. I Govern Interior, tot allò relacionat amb el personal i el control del consistori, dependrà de Sergi Campillo.

El PSPV tindrà el primer tinent d’alcalde, Joan Calabuig, qui gestionarà l’àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible. L’únic dubte és si Calabuig serà ascendit a vicealcalde, galó al qual aspiren els socialistes des de fa dies. Pel que fa al Desenvolupament Urbà i Vivenda, quedarà sota el control de Vicent Sarrià, lermista i membre del nucli dur de l’aparat del PSPV-PSOE. I la Protecció Ciutadana (policia i bombers) la gestionarà Ramón Vilar. Finalment, València en Comú tindrà Jordi Peris com a segon tinent d’alcalde i responsable de l’àrea de Participació, Drets i Innovació Democràtica. Per la seua banda, María Oliver gestionarà Joventut, Educació i Esports. I el tercer regidor, Berto Jaramillo serà nomenat diputat provincial.

Falta per conèixer el nom dels responsables de les regidories amb què es desgranen estos grans territoris polítics. Els partits ja han anunciat l’acord que almenys dos forces estiguen representades en totes les àrees per evitar els compartiments estancs i dotar-les de transversalitat i pluralitat.

<- Volver a Prensa