Cerca:

Mitjà:

Any:

AMB LES LLICÈNCIES SUSPESES

AN admet una demanda d'EU contra Cultura per deixar a l'Ajuntament fer un vial al Cabanyal

2015-04-21Publicat per:
L'Audiència Nacional ha admès a tràmit una demanda presentada a finals de l'any passat pel grup d'Esquerra Unida (EU) a l'Ajuntament de València contra el Ministeri de Cultura "per no actuar contra el consistori i la Generalitat" i permetre al primer fer un vial al Cabanyal tot i la suspensió de llicències en este barri determinada per la pròpia administració municipal després de l'ordre emesa en 2009 per este departament del Govern central que va paralitzar el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) del Cabanyal en considerar-lo espoliació.

EU ha lamentat que el Ministeri de Cultura no estiguera vigilant per a fer complir la seua pròpia ordre de suspensió del Pepri i la suspensió de llicències determinada per l'Ajuntament. En este sentit, ha destacat que l'esmentat vial, executat l'agost de 2012, no estava previst en el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat i sí al Pepri, que en aquell moment es trobava ja paralitzat.

Així ho han plantejat este dimarts el portaveu d'EU al consistori, Amadeu Sanchis, i l'advocat de la formació, José Luis Ramos, en la roda de premsa que han oferit per a donar a conèixer esta decisió de l'Audiència Nacional. La formació d'esquerres ha presentat la seua denúncia el novembre de 2014 davant del jutjat del contenciós administratiu de Madrid "contra la inactivitat formal del Ministeri de Cultura" per estos fets.

"El Ministeri de Cultura del PP, des d'un principi, hauria de vetllar perquè l'ordre es complira i per interpretar-la ell, sense deixar que fora l'alcaldessa, Rita Barberá, qui la interpretés lliurement", ha exposat Sanchis. D'esta manera, ha considerat que "el Govern de Rajoy és responsable, com Barberá, de no complir la llei" i de "deixar que l'alcaldessa faça electoralisme amb El Cabanyal".

Després, des d'este òrgan judicial es va remetre la demanda a l'Audiència Nacional, que va decidir admetre-la --el passat 30 de març-- per esta "inactivitat administrativa" de l'administració central. Després de tenir coneixement de la denúncia el Ministeri de Cultura va remetre un escrit al representant legal d'EU per a indicar-li que sol·licitaria "informes sobre esta qüestió, tant a l'Ajuntament de València com la Generalitat, per a recollir la informació necessària i suficient a fi d'aclarir la circumstància denunciada". Alhora, agraïx a esta formació el seu "interès per la preservació del patrimoni històric".

"CONFUSIÓ PERMANENT"

Amadeu Sanchis ha lamentat la "confusió permanent" a la qual el PP, al capdavant de l'equip de govern de l'Ajuntament de València, "tenen sotmesos als veïns del Cabanyal" amb temes com el de les llicències d'obres, actualment suspeses tot i que la vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, anunciara dissabte passat a València que l'executiu central està estudiant en el procés de revisió de l'ordre de Cultura la concessió d'estos permisos.

Sanchis ha indicat que la demanda d'EU contra el ministeri és "fruit de la contradicció" de "no concedir llicències" a ningú i tot i això "construir este vial" i de la "indignació" que produïx "veure com Barberá, interpreta l'ordre del ministeri" que va paralitzar el Pepri, "a capritx de les seues consignes electorals", "incomplint" esta norma i "vulnerant" el seu principi.

El també candidat d'EU a l'Ajuntament de València ha considerat un "error" l'execució del citat vial, que discorre "des de Doctor Lluch a cap lloc", perquè "se suposa que el Pepri estava paralitzat per l'ordre" de Cultura i que no es podien donar llicències. L'edil ha destacat la necessitat d'"estar a costat de la defensa del patrimoni" i ha valorat que els tribunals estiguen en este camí i ha lamentat la "forma arbitrària" d'actuar del govern local.

José Luis Ramos ha assenyalat, sobre esta qüestió, que "ningú pot anar contra els seus propis actes" i ha apuntat així que "si l'Ajuntament no concedix llicències per a la rehabilitació d'habitatges, no puc atorgar-se a si mateix una llicència per construir un vial". "Per ací, legalment, està atrapat l'Ajuntament perquè s'aplica un criteri diferent del qual aplica a la ciutadania", ha afegit.

"CLOSA"

Amadeu Sanchis ha expressat la seua satisfacció per la decisió de l'Audiència Nacional d'admetre la demanda del seu grup i ha opinat que representa "un nou triomf d'EU en la batalla política i legal contra la política del PP al Cabanyal". "EU ha closa política i socialment al PP, també legalment, perquè El Cabanyal estiga protegit", ha dit. Al seu torn, el regidor ha valorat el treball de la seua formació, "fet des de la serietat" per a "confrontar decisions que topen amb la legalitat".

Ramos ha considerat que l'equip de govern local hi haja usat la denegació de llicències al Cabanyal "com xantatge perquè el barri es degrade". En este punt, ha explicat que el consistori podia haver seguit donant llicències d'obra menor --per a rehabilitar una casa-- perquè estes són "compatibles amb la llei" i perquè "les que no podia concedir eren les de nova ordenació --com el vial esmentat--". L'advocat ha indicat també que per legalment la suspensió de permisos només pot ser d'un any prorrogable a dos i ha destacat que en este barri porta quatre anys.

<- Volver a Prensa