Cerca:

Mitjà:

Any:

Més de 200 persones assiseixen a l'estrena del documental sobre la resistència al Cabanyal

2014-11-01Publicat per:
El vídeo torna a projectar-se aquest dissabte, a les 21:45 en l’Excorxador, carrer San Pere, 27, dins de les Jornades Portes Obertes, certamen artístic que s'organitza en les cases dels veïns.
La sala de l'Ateneu Marítim es va omplir per veurre per primera vegada "Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència", documental del periodista i col·laborador de La Veu del País Valencià, Sergi Tarín. Molts dels protagonistes de la cinta estaven entre el públic que va aplaudir amb ganes i emoció en finalitzar la pel·lícula.

En la presentació van intervenir Faustí Villora, portaveu de Salvem el Cabanyal, l'advocada de la Plataforma, Adelina Serna i el director Sergi Tarín. Aplaudiments de diversos minuts van acompanyar les escenes finals. Molts dels veïns es van emocionar en veure moments recents de la història del barri sobre la pantalla.

El treball cinematogràfic descriu la lluita de la plataforma "Salvem el Cabanyal" enfront del demoledor projecte urbanístic de l'Ajuntament de València. Com ja sabeu, el consistori preveu l'enderrocament de 1651 habitatges d'alt valor històric per perllongar l'avinguda de Blasco Ibáñez fins al mar.

El documental està centrat en els convulsos mesos que van de gener a maig de 2010. Al desembre de 2009, el Ministeri de Cultura va emetre una ordre que prohibia el pla municipal en considerar-ho un espoli del patrimoni espanyol. Llavors, el Partit Popular va usar i va abusar de la seva majoria absoluta i va aprovar una llei que va plantejar un conflicte de competències amb el Govern Central per obrir el camí a les excavadores. I el 6 i 8 d'abril es van viure hores de gran tensió amb l'enderrocament d'una desena de cases després de fortes càrregues policials contra els veïns que s'oposaven.

La maniobra política del PP va ser paralitzada dies després pel Tribunal Constitucional. I, amb el pas del temps, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem han donat la raó als veïns malferits: la competència per evitar espolis patrimonials resideix en l'Estat i l'ordre ministerial està plenament vigent.

El reportatge també inclou un material fins ara inèdit i de gran valor sobre el judici de faltes de desembre de 2012, en el qual alguns veïns van ser acusats de desobediència i lesions a policies. Els testimoniatges dels agents durant la vista demostren com es van manipular els atestats per criminalitzar la tasca cívica de la plataforma veïnal.

<- Volver a Prensa