Cerca:

Mitjà:

Any:

EU demana al PP que els serveis jurídics municipals elaboren un informe sobre la repercussió que en el PEPRI del Cabanyal tindria la sentència del TC de juliol

2014-10-31Publicat per:
El grup municipal d’Esquerra Unida ha portat de nou el debat sobre el PEPRI del Cabanyal al Ple de hui divendres a través d’una moció en la qual ha sol·licitat que per part dels serveis Jurídics de l’Ajuntament es redacte un informe sobre la repercussió que s’estima podria tenir la sentència del Tribunal Constitucional de 17 de juliol del 2014 sobre la Llei 3/2013, de 18 de juny, de Patrimoni Històric de la Comunitat de Madrid, en aplicació al PEPRI del Cabanyal. Les altres propostes arreplegades en el text de la moció s’han centrat en la petició a la Generalitat perquè procedisca a la modificació de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià (LPCV) per a adaptar-la a la doctrina legal aplicada en la Sentència del Tribunal Constitucional del passat mes de juliol, així com que l’Ajuntament retire el projecte de nou PEPRI, per a adaptar el Pla Especial del conjunt històric del Cabanyal-Canyamelar declarat BIC a l’Ordre de 2009 del Ministeri de Cultura. La moció ha sigut finalment desestimada amb els vots en contra dels regidors de l’equip de govern.

Segons ha explicat el regidor durant la seua intervenció, “la relació de València amb el mar ha sigut sempre en diferit, és a dir, que el nucli històric de la ciutat es va conformar al voltant del riu i des de llavors ha sigut a través dels diferents poblats, en aquells moments, i ara barris que la gent de la ciutat s’ha comunicat amb el mar”. Així mateix, ha afegit que el creixement de la ciutat mitjançant l’annexió de pobles veïns ha fet que la ciutat s’engrandira, però ha deixat problemes sense resoldre i un d’ells és, sens dubte, la connexió amb el mar i més tenint en compte que quan aquests pobles van passar a ser terme de València la seua estructura urbana estava ja consolidada.

Sobre el cas concret del Cabanyal, el regidor ha indicat que “ha sigut i és el model de dos paradigmes totalment enfrontats, és a dir, una administració que s’entossudeix a traure avant un pla qüestionat a tots els nivells i un veïnat que vol preservar la seua identitat com a hereus d’un poble lligat a la mar”.

Així mateix, Amadeu Sanchis, que ha recordat que la lluita veïnal i política va començar l’any 1997 quan l’Ajuntament de València va encomanar la redacció del conegut PEPRI, també ha assenyalat que en aquests 16 anys el Pla ha rebut revessos judicials i la causa del Cabanyal adhesions de tot tipus, no solament locals sinó, nacionals i internacionals.

L’últim d’aquests revessos es va produir el passat 17 de juliol del 2014 quan el Tribunal Constitucional va dictar sentència en el recurs d’inconstitucionalitat 5277/2013 presentat contra 10 articles de la Llei 3/2013, de 18 de juny, de Patrimoni Històric de la Comunitat de Madrid per entendre que els articles recorreguts rebaixaven el nivell de protecció establit en la Llei de Patrimoni Històric Español (LPHE) del 1985. “Els recurrents entenien que la llei del Govern central actua com a nivell de protecció mínim que han de respectar totes les Comunitats Autònomes i que quan les lleis autonòmiques rebaixen aqueix nivell de protecció mínim incorren en inconstitucionalitat”, ha manifestat l’edil.

Pel que fa a la seua aplicació al pla del Cabanyal, la jurisprudència que aplica la citada sentència es pot aplicar al cas valencià i pot, per tant, impedir la seua aprovació. Segons Sanchis, “en cas contrari es corre el risc que es declare la seua nul·litat per incórrer en manifesta i greu il·legalitat en emparar-se en la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, per envair les competència exclusives que el Govern central té en matèria d’espoli del patrimoni cultural i per la invasió que es produeix per la via de rebaixar el nivell de protecció establit en la Llei de Patrimoni Històric Español”, ha conclòs l’edil.

<- Volver a Prensa