Cerca:

Mitjà:

Any:

'Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència' retrata l'intent del Partit Popular per demolir 1651 cases al marge de la legalitat

[Documental] Un Cabanyal en lluita contra l’espoli

2014-10-29Publicat per:
Aquest dijous 30 d'octubre, a les 20 hores, s’estrenarà a l’Ateneu Marítim de València -carrer de la Reina 68- 'Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència'. Es tracta d’un documental del periodista i col•laborador de La Veu Sergi Tarín, que explica el convuls període del primer semestre 2010 a l’antic barri de pescadors de València. El treball, en què també ha participat La Veu del País Valencià, retrata els intents del Partit Popular per demolir, al marge de la legalitat, 1651 habitatges d’alt valor històric per prolongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar
El 29 de desembre de 2009, el Ministeri de Cultura emeté una ordre que declarà il•legals els enderrocs en considerar-los un espoli del patrimoni estatal. De fet, el Cabanyal està declarat BIC (Bé d’Interès Històric) i Conjunt Històric Protegit.

Rita Barberà, alcaldessa de València, i Francesc Camps, aleshores president de la Generalitat, utilitzaren la majoria absoluta per aprovar una llei amb què anul•lar l’ordre de Cultura i obrir el camí de les excavadores. Això generà dos dies de buit legal, el 6 i 8 d’abril, en què les màquines tombaren una desena d'habitatges i els policies locals i nacionals carregaren contra els veïns que s’hi plantaren al davant. Finalment, el 14 d’abril, el Tribunal Constitucional paralitzà cautelarment els enderrocs. I més recentment, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem han validat l’ordre estatal, i tanquen així la via judicial.

En concret, el 6 d’abril acabà amb un creuament de denúncies entre veïns i policies que desembocà, dos anys i mig després, en un judici de faltes. Tarín ha tingut accés als bruts d’aquella vista, un material inèdit on es demostra com els policies manipularen els atestats amb la intenció de criminalitzar Salvem el Cabanyal, plataforma que agrupa el gruix del veïnat que s'oposa a la prolongació.

Material inèdit i de gran valor

El documental inclou un material fins ara inèdit i de gran valor: els bruts del judici de faltes de desembre de 2012 on alguns veïns foren acusats de desobediència i lesions a policies. Els testimonis dels agents durant la vista demostren com es manipularen els atestats per criminalitzar la tasca cívica de Salvem el Cabanyal.

ESTRENA

Dijous, 30 d’octubre, a les 20 hores. Ateneu Marítm (carrer de la Reina 68)

Col•loqui posterior amb Sergi Tarín (director), Faustí Villora (portaveu de Salvem el Cabanyal) i Adelina Serna (advocada de Salvem el Cabanyal).

PROJECCIÓ

Dissabte, 1 de novembre, a les 21.45 hores. L’Escorxador (carrer Sant Pere 27)
Col•loqui posterior amb Sergi Tarín (director).

El documental de Sergi Tarín també podrà vore’s dissabte 1 de novembre a la nit (21.45 hores) a l’Escorxador (carrer Sant Pere 27) dins de les Jornades de Portes Obertes, certamen artístic que Salvem organitza tots els anys en cases dels veïns resistents.

<- Volver a Prensa