Cerca:

Mitjà:

Any:

Sixto preguntarà demà al ministre Wert sobre la veracitat de l’acord anunciat per Barberá sobre el futur del Cabanyal

2014-06-23Publicat per:
El diputat d’EUPV-Els Verds en el Congrés dels Diputats, Ricardo Sixto, preguntarà demà al ministre José Ignacio Wert en la Comissió d’Educació i Esport del Congrés sobre els documents enviats per l’Ajuntament de València mantenint el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) que afecta al barri del Cabanyal amb la prolongació inclosa de l’Avinguda Blasco Ibáñez, així com per l’acord aconseguit entre l’Ajuntament i el Ministeri de Cultura per a desbloquejar aquest Pla. Aquesta compareixença correspon a una petició que el diputat de la formació d’esquerres el passat 28 d’abril arran d’unes declaracions de l’alcaldessa de València, Rita Barberá, en les quals assegurava la seua intenció de continuar endavant amb la prolongació.

“És cert que el Ministeri de Cultura ha acceptat la proposta plantejada per l’Ajuntament contraria a la pròpia Ordre que va declarar nul el PEPRI? Té alguna intenció el Govern Central de derogar aquesta Ordre Ministerial? Són conscients que l’Audiència Nacional ja ha ratificat l’Ordre i, per tant, ara haurien d’explicar i, el més important i difícil, argumentar perquè ja no serveix la norma que aquest va dictar i va aprovar?”. Aquestes són algunes de les algunes de les preguntes que demà formularà Sixto al ministre Wert, segons ha assenyalat el diputat, qui ha afegit que aquesta compareixença “ens va a donar l’oportunitat de contrastar la veracitat de les afirmacions de l’alcaldessa de València, Rita Barberá”.

D’aquesta forma, segons ha declarat Ricardo Sixto, “demà el propi ministre de Cultura haurà de dir si realment s’ha aconseguit un acord i, en el cas que existira, com és possible que ara el Ministeri vaja a anar en contra de tota la doctrina jurídica existent, alguna cosa que ens sembla del tot irrealitzable”. És a dir, “creiem que ja és hora que les administracions aclarisquen quin és la vertadera situació del Cabanyal, del seu futur i, sobretot, el de la prolongació de Blasco Ibáñez que no hem compartit mai ni compartirem”, ha afegit el diputat.

A més, Sixto també ha assenyalat que el passat 28 d’abril va presentar davant la Mesa del Congrés dels Diputats una bateria de preguntes relacionades precisament amb el PEPRI del Cabanyal i la seua adaptació a l’Ordre Ministerial. “El passat 18 de juny, tan sols dos dies abans que compareguera Barberá, el Govern contestava que s’està treballant amb l’Ajuntament de València per a arribar a un acord i cercar una solució”. “Tan sols l’endemà passat ja s’havia trobat la solució?”, s’ha preguntat el diputat, qui ha afegit que des d’EUPV “entenem que, amb tota seguretat, no hi ha un acord sinó un principi d’estudiar un Pla que xoca amb l’Ordre del Ministeri, amb el delicte d’espoli que, a més, és una competència estatal i que ve ratificat per l’Audiència Nacional”.

Desconeixement de la legalitat estatal

Per la seua banda, el portaveu del grup municipal d’Esquerra Unida en l’Ajuntament de València, Amadeu Sanchis, també s’ha referit hui a aquest tema en la roda de premsa posterior a la celebració de la Comissió d’Urbanisme i ha declarat que “està més bloquejat que mai ja que es tracta d’una proposta “que no té cap tipus de cabuda en la legalitat i que, a més, no va a poder-se realitzar perquè qualsevol persona física o jurídica pot sol·licitar a l’Audiència Nacional que aplique la sentència de l’any 2012”.

Sanchis ha afegit que és molt complicat que el Govern rebobine tècnicament allò que no solament va fer en el 2009 sinó que va ratificar a l’octubre del 2013, quan es va procedir a la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat. Així mateix, l’edil ha rebutjat que es tracte d’una cortina de fum i ha apuntat que es tracta d’un desconeixement de la legalitat estatal i un desconeixement de la jerarquia administrativa.

Precisament, amb tota seguretat, la sentència del Suprem, per la qual cosa s’ha anat filtrant, “anava a ser contraria una vegada més als interessos de l’equip de Govern i s’ha pres aquesta decisió que és absolutament impossible de dur a terme no solament per les qüestions econòmiques, sinó per una qüestió de jerarquia normativa que no es pot saltar, ni tan sols el propi Govern, que hauria d’obligar als seus tècnics a refer allò que van fer, que haurien de convèncer a totes les entitats que van ser consultades, com per exemple, els col·legis d’arquitectes, les universitats o l’Acadèmia de Sant Carles de Belles Arts”.

<- Volver a Prensa