Cerca:

Mitjà:

Any:

al voltant de la mani del 6 d’abril al Cabanyal: Gentrificació is coming….

2014-04-04Publicat per:
Gentrificació is coming…

La prolongació i els plans de destrucció sobre el Cabanyal estan aturats. Ara, cal plantejar-se amb quin model de barri volem conviure. Com volem construir la ciutat que habitem i els seus barris? El procés gentrificador encetat desplaçarà als habitants de classes populars fora dels seus barris d’assentament, tal i com ha passat a barris de València com Russafa o Ciutat Vella. Ara el Cabanyal potser siga la seua propera víctima. Però no volem que açò passe, no volem un barri aparador on els habitants amb menys recursos siguen desplaçats per un conglomerat de professions liberals, galeries d’art, artistes i cafés culturals diversos que seran els que puguen pagar els galopants preus de lloguer al barri.
Som veïnxs, migrantxs, treballadorxs, estudiantxs, precarixs, aturadxs, explotadxs que volem seguir vivint al barri, per a algunxs d’adopció, per d’altres d’origen, però un barri popular i de classe treballadora, no un aparador elitista a primera línia de costa que fa fora al veïnat amb menys possibilitats econòmiques. Volem un barri viu i combatiu i considerem que el teixim dia a dia en la convivència i en projectes comuns de resistència i no en un simple llavat de cara administratiu. Criminalitzar la pobresa com feia el pla “Más Cabanyal” enverina la convivència veïnal ficant el focus sobre les conseqüències i no l’arrel dels problemes al barri. El problema no som les persones que no entrem dins de l’espectre de barri aparador. El problema és el capitalisme. El capitalisme en el seu camí de convertir tot en mercaderia devora els nostres barris per convertir-los en un producte de consum, pot ser inclús amb un vernís “cultural”, però una mercaderia sols a l’accés de les classes benestants.
Pensem global i actuem localment, considerem que el Cabanyal és una lluita més en la llarga lluita contra el capitalisme i els seu model especulatiu que devora el nostre entorn. Ahir fou la destrucció de La Punta o també Russafa, capital actual de la gentrificació al cap i casal; avui és el Cabanyal.No volem reivindicar un barri museu.El barri també som totes les cases tapiades esperant la runa mentre la gent continua vivint al carrer o sense poder independitzar-se. El barri som també els veïnxs del bloc Jarabo als que ningú pregunta sobre la residència d’estudiants futura que vol fer la UPV. El barri som també tots els projectes autogestionats i de resistència que l’han acompanyat des de fa molts anys. Ateneus, Assembles obertes, i Centres Socials com La Pilona o el Malas Pulgas igual que els que han agafat el relleu. El barri som totxs lxs que l’habitem o lxs que fem vida en ell, no sols els propietaris o ciutadans de primera. No som ja l’antic barri de pescadors i no podem tornar al passat. Som un barri multicultural i de classe treballadora.
No anem a romandre en silenci per molt que algunxs facen oïdes sordes als nostres plantejaments: no acceptem la deriva gentrificadora de convertir el barri en una mercaderia i desplaçar a moltxs delxs seuxs veïnxs. Avui la nostra proposta és concentrar-nos a un punt del recorregut per evidenciar que no totxs volem el mateix model de barri que demana la manifestació. Demà continuarem com sempre teixint resistències entre totxs i de forma horitzontal.

Estem al si d’una cruïlla: quin model de barri volem? Altre Cabanyal és possible

<- Volver a Prensa