Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar JUNTS PEL CABANYAL-CANYAMELAR 11/06/2019

Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar

Vint anys després, en el seu comiat, la plataforma ens “encoratja a seguir amb la defensa dels interessos generals del barri, de la justícia social i de totes les veïnes i veïns”. Saben bé que ho farem, està en la raó de ser d’aquesta associació, com també sabem …

JUNTS PEL CABANYAL-CANYAMELAR

 

Moltes coses han canviat en el nostre barri i en aquesta ciutat des d’aquell dia, fa ja 21 anys, en què un grup dels seus veïns i veïnes sentirem la necessitat de constituir la Plataforma Salvem el Cabanyal-Canyamelar, perquè veiem que la immediatesa d’un projecte municipal, que havia estat sobrevolant i amenaçant sobre el seu futur des de feia diverses dècades, podia posar cap per avall la vida de molts dels seus veïns i veïnes, davant la mirada escèptica, quan no impassible, de la major part dels agents polítics, socials i fins i tot del món de la cultura d’aquesta ciutat, que ens observaven des de l’altre costat del bulevard de Serradora. Eren temps en què el poder de Rita Barberá arribava fins a l’últim racó d’aquesta ciutat i que des de poques instàncies “oficials” es trobava el suport a aquesta causa, un suport que amb el pas del temps ha estat gairebé unànime.

En aquest context va sorgir Salvem el Cabanyal i així va donar els seus primers passos, com una plataforma unitària que va aglutinar a la quasi totalitat dels col·lectius i agents socials que tenien la seva raó de ser en aquest barri. Des del primer dia, o fins i tot des del dia anterior, la vida i treball de la Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar ha transcorregut en paral·lel a l’aclaparadora activitat que la plataforma ha desenvolupat en aquests 21 anys, i així s’ha mantingut fins el dia en què ha decidit la seva autodissolució. En el moment de la seva fundació, una part important dels integrants de la plataforma ja havien vingut formant part de l’associació de veïns, però al mateix temps, molts dels quals es van sentir atrets per la crida de Salvem, van passar a formar part de l’associació de veïns i veïnes, fins i tot a integrar-se en la seva junta directiva.

A la llarga trajectòria de la nostra associació, en aquesta transcendental etapa, el treball desenvolupat per Salvem ha estat com en una cursa de relleus, el millor dels integrants de l’equip agafa el testimoni conscient de la seva responsabilitat, i quan el lliura a el següent relleu, la resta de competidors han quedat a la seva esquena, en aquest cas els enemics d’aquest barri han quedat a la llunyania. Ja ningú ha gosat reclamar la prolongació de Blasco Ibáñez en la campanya de les passades eleccions, ni tan sols els seus grans defensors durant tots aquests anys.

Si bé és cert que algunes persones a títol personal i organitzacions del barri que inicialment es van integrar en Salvem el Cabanyal, van sucumbir davant la pressió municipal, potser pensant que el moviment no anava a cobrar la transcendència que finalment ha tingut, no és menys cert que el treball conjunt realitzat en la defensa d’aquest barri i del seu veïnat, allunyat sempre de posicions partidistes, així com la intransigent i perversa estratègia mantinguda al llarg de tants anys des del govern municipal, va permetre dotar les seves accions d’una gran transversalitat. Una transversalitat al barri i al conjunt de la ciutat.

Vint anys després, en el seu comiat, la plataforma ens “encoratja a seguir amb la defensa dels interessos generals del barri, de la justícia social i de totes les veïnes i veïns”. Saben bé que ho farem, està en la raó de ser d’aquesta associació, com també sabem nosaltres, que els que tant han donat de si mateix en tots aquests anys en la defensa del “seu veïnat”, continuaran col·laborant amb aquesta, que és seua Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar, per seguir en la lluita pel benestar de la ciutadania i l’interès general. Una lluita en la que estem cridats a convergir amb la resta d’associacions disposades a integrar-se en la vida social del nostre poble.

Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar