Intervenció de la Plataforma a l’Ajuntament de València

Intervenció de Mar per la Plataforma a l’Ajuntament de València “Estic ací en representació de la Plataforma Salvem el Cabanyal–Canyamelar–Cap de França. Vaig naixer al 1997, tinc 17 anys, el projecte de prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez en té 16. A l’any 2001 va prendre la paraula Josefa Nicolau, era la meua iaia, jo tenia 4 anys”.

I estic ací perquè ella es va morir al 2010, a sa casa, amb 94 anys i vull arreplegar el testimoni de la seua lluita, de la seua determinació. Mai millor dit. La de la Plataforma ha sigut TOTA LA MEUA VIDA. 16 anys la Plataforma – 17 anys la meua vida.

     Jo encara no m’he incorporat activament a la lluita, però els joves que van per davant de mi, i ja hi ha molts, estan agafant el testimoni dels més majors. El relleu està preparat i això vol dir que estem preparats per tornar a començar, millor preparats i més forts.

     Al 24 de gener de 2001 Deiem “…Les nostres cases no les tiraren ni les bombes ni la riuada. Vostès tampoc les van a tirar. No podran, perquè davant de les cases estarem les persones. Tenim un compromís tan fort en la nostra historia, en el nostre passat, que ningú mai serà capaç de trencar-lo. Fi de la cita…” Jo i tots als que tinc l’honor de representar ara i ací asegurem el futur.

    Sempre ens preguntem: Quina és la seua valenciania de la que tant volen lluir? Si l’únic interés que tenen respecte del patrimoni històric valencià es utilitzar-lo per a produir plusvàlues!! I … fins i tot en això han fracasat. Ja no enganyen a ningú. Açò s’ha convertit en un projecte tant personalista, què ha perdut la possibilitat de ser explicat amb cap argument racional. No han aprés res vostés en aquestos 16 anys?

A mi m’han ensenyat que qualssevol projecte públic, fet sense consens ciutadà, sempre té alts costos econòmics i socials. Està abocat al fracàs. Quina conclusió podem traure? Què es un projecte producte d’una gran irracionalitat i obstinació.

      Per acabar vull llegir el que diu Europa Nostra, vostés ja saben de qui els parle: “Durant 16 anys, la comunitat local <<es a dir: nosaltres>> ha defensat excepcionalment la conservació i revitalització del barri i els seus valors històrics i socials excepcionals a través d’una sèrie d’accions i campanyes…” Per acabar destacant: “…el caràcter de referent que ha adquirit a Europa el Barri valencià del Cabanyal, de València.”

      La Plataforma Salvem el Cabanyal ve avui amb una proposta concreta dirigida a totes les regidores i regidors que integren aquest ple municipal: “Convoquen a la ciutadania, a les institucions que treballen en l’àmbit de la defensa del patrimoni, als partits polítics, etc., amb la finalitat d’iniciar una planificació participativa al Cabanyal per a aconseguir, mitjançant el consens social, la rehabilitació integral del barri”