Expedició de Salvem el Cabanyal al Gran Faxa

El nom de les muntanyes és, de vegades, capritxós. Fa mesos, Faustino Villora, de Salvem el Cabanyal, va descobrir la Gran Faxa durant una excursió a la vall de Tena, al Pirineu d’Osca. Llavors Villora va pensar que una expedició de Salvem havia de pujar per damunt de la Gran Faxa i desplegar una pancarta en contra de la prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez fins la mar (un fet que suposaria la destrucció de 1651 vivendes d’alt valor històric). I així va ser. Diumenge 29 de juny, a les 12.29 hores, nou membres de Salvem arribaren al pic després de sis hores de marxa entre neu, gel i roques. Un dia abans, una trentena d’activistes havien fet una aproximació fins a les faldes de la muntanya. Este reportatge relata la peripècia. Una experiència esportiva i lúdica, però també fraterna i reivindicativa. Una metàfora de la resistència de 16 anys als enderrocs i una conjura col•lectiva enfront els apetits de l’alcaldessa, Rita Barberá, obsessionada a dur les excavadores més enllà del sentit comú i la legalitat.

Sergi Tarín – VALÈNCIA

El nombre de las montañas es, a veces, caprichoso. Hace meses, Faustino Villora, de Salvem El Cabanyal, descubrió la Gran Faxa durante una excursión al valle de Tena, en el Pirineo de Huesca. Entonces Villora pensó que una expedición de Salvem debía subir por arriba de la Gran Faxa y desplegar una pancarta contra la prolongación de la avenida de Blasco Ibáñez hasta el mar (un hecho que supondría la destrucción de 1651 viviendas de alto valor histórico). Y así fue. Domingo 29 de junio, a las 12.29 horas, nueve miembros de Salvem alcanzaron el pico tras seis horas de marcha entre nieve, hielo y rocas. Un día antes, una treintena de activistas realizaron una aproximación hasta las faldas de la montaña. Este reportaje relata la peripecia. Una experiencia deportiva y lúdica, pero también fraterna y reivindicativa. Una metáfora de la resistencia de 16 años a los derribos y una conjura colectiva frente a los apetitos de la alcaldesa, Rita Barberá, obsesionada por llevar las excavadoras más allá del sentido común y la legalidad.

Sergi Tarín