Cabanyal-Benicarló Salvem el Pobles

CABANYAL-BENICARLÓ
Salvem els pobles!
Projecte realitzat pels Tallers de Valencià i Disseny de 2n ESO de l’IES Joan Coromines de Benicarló durant el curs 2012-2013, basat en l’exposició “Benvinguts al Cabanyal” de la Plataforma Salvem el Cabanyal-Canyameral de València.

Aprofitant l’arribada a Vinaròs de l’exposició “Benvinguts al Cabanyal”, vam donar a conéixer al nostre alumnat aquesta iniciativa ciutadana, exemple de resistència pacífica i creativa que ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre ells el Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural i el Premi Europa Nostra, pel seu projecte “Cabanyal Arxiu Viu” en la categoria d’Educació, Formació i Sensibilització.

El Barri del Cabanyal de València viu des de fa quinze anys sota l’amenaça d’un projecte urbanístic que ignora el seu patrimoni històric, els lligams veïnals i el paisatge singular del barri.

Mitjançant el trasllat simbòlic d’aquesta problemàtica al poble de Benicarló, vam pretendre que l’alumnat imaginara què passaria si foren ells els afectats i afectades per l’especulació urbanística.
Així, tal i com havien vist a l’exposició “Benvinguts al Cabanyal”, l’alumnat va elaborar narracions i il·lustracions on expressaven el seus malestars i preocupacions, però també la singularitat del seu paissatge urbà, la riquesa de les anèctodes i les vivències particulars del poble de Benicarló.

Aquest treball, desenvolupat al llarg d’un curs escolar, es va mostrar als membres de la Plataforma Salvem, aprofitant un viatge extraescolar a València per conéixer de primera mà el barri del Cabanyal i la seua XV Jornada de Portes Obertes, on les cases del barri s’obren al públic per mostrar obres artístiques al seu interior.