PREMI UNIÓ EUROPEA DE PATRIMONI CULTURAL 2013

El Projecte Cabanyal Arxiu Viu, va rebre el guardó als peus de l’Acròpolis d’Atenes. És un projecte realitzat per l’associació La Esfera Azul, format per Lupe Frígols i Marisa Giménez, coordinat i dirigit per Lupe Frígols, Bia Santos i Emilio Martínez, amb el patrocini del Ministeri de Cultura.

El Projecte fou desenvolupat i presentat en el Barri del Cabanyal del 12 al 18 de desembre 2011, comptant amb un conjunt d’activitats que es van desenvolupar a l’espai real i en Internet«El projecte ha tingut com a objectiu la posada en valor, a través de les ferramentes de la cultura, del patrimoni del barri del Cabanyal a València, a partir dels seus valors, identitat i memòria», assenyala Lupe Frígols.

Els Premis Unió Europea de Patrimoni Cultural / Europa Nostra es convoquen anualment a fi de reconèixer i fomentar les millors pràctiques en la conservació del patrimoni cultural tangible en tota Europa, estimular l’intercanvi de coneixements i experiències entre tots els països europeus, incrementar  l’estima pel patrimoni cultural europeu, i fomentar iniciatives semblants per mitjà del “poder del ejemplo”.

[shashin type=”photo” id=”1984″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dilluns passat van tornar d’ Atenes els veïns i veïnes del barri que van acompanyar els representants d’Arxiu Viu, on el dissabte van assistir al Congrés de Patrimoni Europeu 2013, on es van presentar les distintes ponències dels projectes premiats i també van assistir a la recepció organitzada per l’Ambaixador d’Espanya a Atenes, junt amb els representants dels projectes espanyols premiats, com: el Teatre Romà de Medellín; la restauració de la Font dels Lleons de l’Alhambra; l’hotel Abadia Retorta de Li Domaine, un tresor del segle XII restaurat, de Valladolid… entre altres.[shashin type=”photo” id=”1990″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Este premi rebut a Atenes per “Cabanyal Arxiu Viu“, representa també un reconeixement i un estímul per a nosaltres, els veïns i veïnes que treballem en defensa d’este preciós Conjunt Històric. L’actitud del PP valencià crea perplexitat a Europa per ser tan agressiva amb el barri, una política de degradació del patrimoni històric que no és compresa ni compartida per ningú.

Les desafortunades declaracions d’Alfonso Grau en la roda de premsa convocada per ell, la setmana passada, després de la sentència dictada pel Jutjat del Contenciós Administratiu Número 4 de València que va fallar en contra d’una veïna del barri del Cabanyal que havia demanat una llicència d’ enderrocament d’un edifici situat entre els carrers Benlliure i Progrés, són testimoni d’això.

No es pot, a estes altures, manipular a la ciutadania amb absurdes interpretacions de l’Orde Ministerial, que només pretenen buscar culpables. Hui més que mai els polítics han d’assumir la seua responsabilitat i no hi ha dubte que l’Ajuntament és responsable del mal estat en què es troba el nostre barri. Els veïns i veïnes del Cabanyal estem rebent un càstig injust que dura ja 15 anys. Esta actitud ens obliga a viure en un entorn degradat que ens impedix tindre les condicions de dignitat que mereix qualsevol ciutadà. El que ha de fer l’Ajuntament amb urgència, és rehabilitar este barri històric d’una vegada, que això SI ES POT FER.

Han passat quatre anys i encara no s’ha fet res, no hi ha hagut voluntat política per part de l’Ajuntament de canviar ni una coma del PEPRI, ja és hora d’actuar, és necessari treballar en “una adaptació del Pla Especial que garanteixca la protecció dels valors històric-artístics que van motivar la qualificació d’este com a conjunt històric“, tal com s’exigia en la resolució de la Sentència del Tribunal Suprem i eixir d’esta situació injusta i insostenible com més prompte millor.

Qualsevol ciutat estaria orgullosa de tindre un conjunt històric artístic al costat de la mar, com ho té la ciutat de València, rehabilitat i cuidat, que seria una gran aposta de futur per a tots i totes, donada la singularitat arquitectònica de modernisme popular que este barri oferix, entre altres valors culturals i turístics.

Institucions culturals, universitàries, nacionals i internacionals, han expressat el seu suport i reconeixement al valor patrimonial que té el Cabanyal, organismes com: La Reial Acadèmia de la Història, La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferràn, Museu Nacional de Ceràmica González Martí, Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, La Universitat de València, La Universitat Politècnica de València, Hispània Nostra (associació la finalitat de la qual és la defensa, salvaguarda i posada en valor del Patrimoni Cultural Espanyol i el seu entorn) , Europa Nostra, o la World Monument Fund de Nova York (fa visible el Llegat Cultural.

El PP valencià s’ha quedat sol davant d’esta situació, i seguix sense escoltar a ningú. Continúa amb la seua política de devaluació del nostre barri i el nostre patrimoni, estigmatitzant i fent una pedagogia de destrucció com un valor positiu per al Cabanyal i el seu futur.

Nosaltres defensem el Conjunt històric del Cabanyal, el seu patrimoni material i immaterial, la seua manera de viure i el seu passat mariner, pensem que no es pot prescindir d’este llegat tan valuós per a la memòria cultural dels valencians, i que justifica la connexió de la ciutat de València amb la Mar.

Rescatem les paraules triades per la veïna Lola Martí escrites per Victor Hugo i que es van llegir en el 2001 en el Ple de l’Ajuntament, quan van aprovar el PEPRI: “No hi ha res més funest i devaluador que les grans demolicions. El que tira baix sa casa, tira baix la seua família, el que tira baix la seua ciutat, tira baix la seua pàtria; el que tira baix el seu domicili, destruïx el seu nom. El vell honor és el que està en estes velles pedres. Totes estes ruïnes despreciades són ruïnes il·lustres; parlen, tenen una veu, testifiquen el que els nostres pares varen fer”.

Cap barri de la ciutat de València té una bibliografia escrita tan extensa com la que té este barri marítim, són rius de tinta escrits que donen testimoni del que som, des de disciplines tan distintes com son la història, literatura, art i cultura, arquitectura, antropologia, societat i patrimoni, tots ells donen testimoni del valor que te este barri.

Donem importància tots junts, com ho ha fet este premi d’Europa Nostra, “a la iniciativa ciutadana quan és conscient de la seua responsabilitat respecte al patrimoni cultural, tant a nivell urbà o de carrer, com a major escala arquitectònica i social”.”

Així també ho ha reconegut la Marca Espanya, que en la seua web recull els sis projectes de patrimoni cultural “Europa Nostra”, amb els que la Comissió Europea (CE) distinguix a les millors iniciatives dedicades a la conservació, la investigació, el servei especialitzat i l’educació. I afegeix:

“”L’ entrega dels premis d’enguany coincidix amb el 50 aniversari d’Europa Nostra, un “moviment ciutadà” preocupat pel manteniment del patrimoni natural i cultural europeu. En este sentit, Plácido Domingo va subratllar la importància de la cultura com a factor de creació d’ocupació. “En períodes de crisi a Europa la cultura crea llocs de treball i contribuïx a l’eixida dels països de la crisi“, va declarar. “”

¡GRÀCIES A TOTES I TOTS!

 

PLATAFORMA SALVEM EL CABANYAL-CANYAMELAR-CAP DE FRANÇA

15 ANYS DE LLUITA

EL PREMIO UNIÓN EUROPEA DE PATRIMONIO CULTURAL/ EUROPA NOSTRA 2013, en su cincuenta aniversario, ha premiado El Proyecto “Cabanyal Archivo Vivo” de Valencia en la categoría de Educación, Formación y Sensibilización. 

El Proyecto Cabanyal Archivo Vivo, recibió el galardón a los pies de la Acrópolis de Atenas. Es un proyecto realizado por la asociación La Esfera Azul, formado por Lupe Frígols y Marisa Giménez, coordinado y dirigido por Lupe Frígols, Bia Santos y Emilio Martínez, con el patrocinio del Ministerio de Cultura. «El proyecto ha tenido como objetivo la puesta en valor, a través de las herramientas de la cultura, del patrimonio del barrio del Cabanyal en Valencia, a partir de sus valores, identidad y memoria»señala Lupe Frígols, una de las directoras del proyecto.  El Proyecto fue desarrollado y presentado en el Barrio del Cabanyal del 12 al 18 de diciembre 2011, contando con un conjunto de actividades que se desarrollaron en el espacio real y en Internet.

Los Premios Unión Europea de Patrimonio Cultural / Europa Nostra de Patrimonio Cultural se convocan anualmente con el fin de reconocer y fomentar las mejores prácticas en la conservación del patrimonio cultural tangible en toda Europa, estimular el intercambio de conocimientos y experiencias entre todos los países europeos, incrementar el conocimiento y el aprecio por el patrimonio cultural europeo, y fomentar iniciativas similares mediante el “poder del ejemplo”.  [shashin type=”photo” id=”1984″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]


¡FELICIDADES A TOD@S!

El lunes pasado regresó la representación de vecinos  y vecinas del barrio que acompañaron a los representantes de Archivo Vivo a Atenas, donde el sábado asistieron al Congreso de Patrimonio Europeo 2013, donde se presentaron las distintas ponencias de los proyectos premiados y también asistieron a la recepción organizada por el Embajador de España en Atenas junto con los  representantes de los proyectos españoles premiados, como el Teatro Romano de Medellín; el plan Románico Norte; la restauración de la Fuente de los Leones de la Alhambra; el hotel Abadía Retuerta de Le Domaine, un tesoro del siglo XII restaurado, de Valladolid…. entre otros.

Recepción Embajada de España en Atenas.

[shashin type=”photo” id=”1990″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Este premio recibido en Atenas por “Cabanyal Archivo Vivo“,  representa también un reconocimiento y un estímulo  para nosotros, los vecinos y vecinas que  trabajamos en defensa de este precioso Conjunto Histórico.  La actitud del PP valenciano crea perplejidad en Europa por ser tan agresiva con el barrio,  una política de degradación del patrimonio histórico que no es comprendida ni compartida por nadie.

Las desafortunadas declaraciones de Alfonso Grau en la rueda de prensa convocada por él, la semana pasada,  tras la sentencia dictada por el Juzgado de lo Contencioso Administrativo Número 4 de Valencia que falla en contra de una vecina del barrio del Cabanyal que había pedido una licencia de derribo de un edificio situado entre las calles Benlliure y Progreso, son testimonio de ello.

No se puede, a estas alturas, manipular a la ciudadanía con absurdas interpretaciones  de la Orden Ministerial, que solo pretenden buscar culpables. Hoy más que nunca los políticos deben asumir su responsabilidad y no cabe duda de que el  Ayuntamiento es responsable del mal estado en el que se encuentra nuestro barrio. Estamos recibiendo los vecinos y vecinas del Cabanyal un castigo injusto que dura ya 15 años. Esta actitud nos obliga a vivir en un entorno degradado que nos impide vivir en las condiciones de dignidad que merece vivir cualquier ciudadano/a. Lo que tiene que hacer el Ayuntamiento con urgencia, es rehabilitar este barrio histórico de una vez, que eso SI SE PUEDE HACER.  

Han pasado cuatro años y todavía no se ha hecho nada, no ha habido voluntad política, por parte del Ayuntamiento de cambiar ni una coma del PEPRI, ya es hora de actuar, es necesario trabajar en  “una adaptación del Plan Especial que garantice la protección de los valores histórico-artísticos que motivaron la calificación de éste como conjunto histórico”, tal y como se exigía en la resolución de la Sentencia del Tribunal Supremo y salir de esta situación injusta e insostenible cuanto antes.

Cualquier Ciudad estaría orgullosa de tener un conjunto histórico artístico al lado del mar, como lo tiene la ciudad de Valencia, rehabilitado y cuidado, que sería una gran apuesta de futuro para la ciudad, dada la singularidad arquitectónica de modernismo popular, que este barrio ofrece, entre otros valores culturales y turísticos.

El apoyo de instituciones culturales, universitarias,  nacionales e internacionales, han expresado su apoyo y reconocimiento  al valor patrimonial que tiene el Cabanyal, organismos como: La Real Academia de la Historia,  La Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Museo Nacional de Cerámica González Martí, Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España, La Universitat de València, La Universitat Politècnica de València, Hispania Nostra (asociación cuya finalidad es la defensa, salvaguarda y puesta en valor del Patrimonio Cultural Español y su entorno),  Europa Nostra, o la World Monument Fund de Nueva York (hace visible el Legado Cultural de nuestro pasado, de gran importancia artística, histórica y cultural, ayudando para ello a su conservación y restauración), junto con muchos otros, ya se  han expresado en este sentido.

El PP valenciano se ha quedado solo ante esta situación y sigue sin escuchar a nadie. Sigue con su política de devaluación de nuestro barrio y nuestro patrimonio, estigmatizando y haciendo una pedagogía de destrucción como un valor positivo para el Cabanyal y su futuro.

Nosotros, defendemos el Conjunto histórico habitado del Cabanyalsu patrimonio material e inmaterial, su manera de vivir y su pasado marinero, pensamos que no se puede prescindir de este legado tan valioso para la memoria cultural de los valencianos, y que justifica la conexión de la ciudad de Valencia con el Mar. 

 Rescatamos las palabras elegidas por la vecina  Lola Martí de Víctor Hugo y que se leyeron en el 2001 en el Pleno del Ayuntamiento, cuando aprobaron el PEPRI: “Nada hay mas funesto y más empequeñecedor que las grandes demoliciones. El que hecha abajo su casa, hecha abajo su familia, el que hecha abajo su ciudad, hecha abajo su patria; el que hecha abajo su morada destruye su nombre. El viejo honor es el que está en estas viejas piedras. Todas estas ruinas despreciadas son ruinas ilustres; hablan, tienen una voz, atestiguan lo que nuestros padres hicieron”.

Ningún barrio de la ciudad de Valencia tiene una bibliografía tan extensa como la que tiene este barrio marítimo, son ríos de tinta escritos que dan testimonio de lo que somos, desde disciplinas tan distintas como la historia, literatura, arte y cultura, arquitectura, antropología, sociedad y patrimonio, todos ellos dan testimonio del valor que encierra este barrio.

Demos importancia todos juntos, como lo ha hecho este premio de Europa Nostra, “a la iniciativa ciudadana cuando es consciente de su responsabilidad con respecto al patrimonio cultural tanto a nivel urbano o de calle, como a mayor escala arquitectónica y social“.

 Así también lo ha reconocido la Marca España, que en su página web recoge los seis proyectos premiados de patrimonio cultural “Europa Nostra”, con los que la Comisión Europea (CE) distingue a las mejores iniciativas dedicadas a la conservación, la investigación, el servicio especializado y la educación. Y añade:

 “”La entrega de los premios de este año coincide con el 50 aniversario de Europa Nostra, un “movimiento ciudadano” preocupado por el mantenimiento del patrimonio natural y cultural europeo. En este sentido, Plácido Domingo subrayó la importancia de la cultura como factor de creación de empleo. “En periodos de crisis en Europa la cultura crea puestos de trabajo y contribuye a la salida de los países de la crisis”, declaró. “”

GRACIAS A TODOS Y TODAS !!!