III Festival Cabanyal Intim 2013: la celebració de la vida

Volem convidar-vos a tots i a totes este cap de setmana a vindre al Cabanyal. Celebrarem el Tercer Festival “Cabanyal Íntim” 2013, una aventura teatral pionera en la ciutat de València, nascuda en 2011, i impulsada per Francachela Teatre en col·laboració amb la Plataforma Salvem el Cabanyal.

El Festival traça un itinerari escènic de divendres a la nit a diumenge, una sèrie de micro-espectacles els dies 26, 27 i 28 d’abril. Enguany, la temàtica del festival serà “La celebració de la vida”, 11 espectacles inèdits d’uns vint minuts, que es repetiran 6 vegades diàries, en sessions de matí i vesprada.

Francachela Teatre i Salvem el Cabanyal han organitzat este esdeveniment per a transmetre un missatge en positiu. Sota esta premissa, giraran tots els espectacles de la programació d’enguany. Centrat en el teatre íntim, pròxim i experimental, el Festival Cabanyal Íntim desplega esta primavera les seues veles amb una atractiva programació per a tots els públics. L’objectiu de “Cabanyal Intim” és convertir cases amenaçades de demolició i altres cases afectades, en escenari d’obres de teatre innovadores. Enguany cases ubicades per tot el barri, des del carrer de Sant Pere, Pescadors, Reina, Escalante i Progres, als carrers de Neptú, Drassanes i Francesc Baldomá.

Cabanyal Intim té com a objectiu continuar treballant en i pel barri, en eixa complicitat que es crea entre l’Art escènic, la Cultura i la Societat Civil, en un context tan injustament castigat per la política municipal, com és el barri Històric i Protegit del Cabanyal-Canyamelar-Cap de França, que 15 anys després del PEPRI de l’Ajuntament, continua lluitant per estar sencer i viu.

Disculpe el senyor. L’esperança, és la peça teatral amb què la Cia. Pedro Lozano i Eva Zapico descendirà als inferns gèlids de la cobdícia i la corrupció amb un espectacle teatral bilingüe en valencià i castellà carregat de bons desitjos. I en el terreny del clown, la Companyia Aérea Teatro celebra el fet d’estar vius amb un espectacle, 5 portes, que recrea un centre de donació de sang en què tindrà lloc un joc de confessions íntimes protagonitzat per uns infermers i donants molt particulars.

La dansa entrarà en les cases del Cabanyal amb el moviment de Sola, un treball d’investigació d’Abel Martí Belda basat en el llenguatge de signes i la ceguesa. Per la seua banda, la Cia. Projecte Tito Yaya celebrarà Con vistas al mar la bellesa del paisatge marítim despertant la misteriosa màgia que amaga el cos. I la dansa i l’acció teatral es fusionen enla Caseta indestructible, en la que Clara Crespo i Alex Cantó proposen als espectadors construir una experiència col·lectiva dins d’un espai íntim que representa un cant a la vida.

En el seu afany per dinamitzar i donar a conèixer el patrimoni històric del Cabanyal a través de la peculiar arquitectura de les seues cases, el Festival presenta enguany Un Àncora al cor. Proposta amb què la Cia. Tabula Rasa acostarà al públic els temps en què la platja de les Arenes no estava feta de formigó i restaurants, sinó d’humils cases familiars que vivien de i amb la mar, i en una de les quals tindrà lloc este espectacle.

També en esta tercera edició, el Festival oferirà un recorregut social i gastronòmic pel Bloc Portuari (Jarabo), edifici d’habitatges socials construït en el Cabanyal a finals dels anys cinquanta, a través de la proposta Quien teme al bloque feroz? Una iniciativa social i arquitectònica per a donar visibilitat a este històric edifici i conèixer les seues relacions veïnals entre persones de distintes cultures i llengües, dissenyada pels col·lectius Estal·Klouman Arquitectes, Cuina Furtiva i Encajes Urbanos. Conduïda pel propi veïnat, amb visita a l’edifici, menjar i sobretaula musical (flamenc) .

La necessitat de somiar i el poder de la creativitat front a l’adversitat centren el treball titulat Qué queda de mi cuando no queda nada?, de la Cia. Taninna Produccions. Un espectacle presentat a Russafa Escènica 2012 i que el Festival recupera ara amb una adaptació i revisió del text creat per al Cabanyal Íntim en el que les persones dependents i l’esclerosi múltiple caminen junts de la mà fent front a les barreres i els obstacles.

Mereix una menció especial també la proposta escènica gastronòmica musical Paladar L’Havana. En ella, amb un tractament naturalista, la Cia. Montalvo Producciones invita els espectadors a realitzar un viatge pel cor de L’Havana Vella, recreada en una de les cases del barri, amerar-se del seu folklore i degustar els seus plats culinaris al ritme de la música en directe del so cubà.

Íntims infantils

Dues són les propostes que el Festival ofereix enguany específicament per al públic familiar i infantil. Kika i Planta és la peça amb què la Cia. La poligonera polivalent utilitza la tècnica del stop motion per a presentar una obra sobre la naturalesa i el poder de les coses xicotetes en la vida. I en Vila Quitapenas, la Cia. La Lola Boreal arribarà al Cabanyal Íntim amb un espectacle que combina dansa, audiovisuals, pintura i que permetrà als xiquets de 6 a 11 anys triar la seua pròpia aventura teatral.

Junt amb la programació “oficial” del Festival, Cabanyal Íntim s’amplia amb una sèrie d’activitats paral·leles, diürnes i gratuïtes, trobades amb els artistes, i amb els Íntims a la nit, propostes multidisciplinàries que tindran lloc sota la lluna de València.

Els veïns pensem que és necessari seguir endavant en els temps de crisi, lluitar contra l’adversitat i continuar posant en valor este barri protegit, amb una història i cultura singular, que a pesar de l’implacable càstig municipal, per la seua injusta voluntat política i falta de diàleg, el barri segueix amb l’esperit i voluntat d’estar més viu que mai. Pensem, que a pesar dels temps durs en què vivim, hem de seguir actius, creatius dia a dia i posar el talent al servei de la resistència.

PER UNA REHABILITACIÓ SENSE DESTRUCCIÓ I AMB PARTICIPACIÓ CIUTADANA!

 Les entrades es poden comprar de manera anticipada del 19 al 25 d’Abril en l’Escorxador del Cabanyal (carrer de Sant Pere 27) , tots els dies de 18 a 19 hores.

Manifest de Cabanyal Íntim

Més informació: http://cabanyalintim.blogspot.com.es (652 368 897)Queremos invitaros a todos y todas este fin de semana a venir al Cabanyal. Vamos a celebrar el Tercer Festival “Cabanyal Íntim” 2013, una aventura teatral pionera en la ciudad de Valencia, nacida en 2011, e impulsada por Francachela Teatro en colaboración con la Plataforma Salvem el Cabanyal. El Festival traza un itinerario escénico de viernes a domingo, una serie de micro espectáculos los días 26, 27 y 28 de abril. Este año, la temática del festival será “La celebración de la vida” 11 espectáculos inéditos de unos veinte minutos, que se repetirán 6 veces diarias, en sesiones de mañana y tarde.

Francachela Teatre y Salvem el Cabanyal han organizado este evento para transmitir un mensaje en positivo. Bajo esta premisa, girarán todos los espectáculos de la programación de este año. Centrado en el teatro íntimo, próximo y experimental, el Festival Cabanyal Íntim despliega esta primavera sus velas con una atractiva programación para todos los públicos. El objetivo de “Cabanyal Intim” es convertir  casas amenazadas de demolición y otras casas afectadas, en escenario de obras de teatro innovadoras. Este año las casas están ubicadas por todo el barrio, desde la calle San Pedro, Pescadores, Reina, Escalante y Progreso, a las calles Neptuno, Astilleros y Francisco Baldomá.

Cabanyal Intim tiene como objetivo mejorar año tras año su oferta teatral y seguir trabajando en y por el barrio, en esa complicidad que se crea entre el Arte Escénico, la Cultura y la Sociedad Civil, en un contexto histórico, tan injustamente castigado por la política municipal, como es el barrio Cabanyal-Canyamelar-Cap de França, y que sigue luchando por estar entero y vivo.

Disculpe el señor. La esperanza, es la pieza teatral con la que  la Cia. Pedro Lozano y Eva Zapico descenderá a los infiernos gélidos de la codicia y la corrupción con un espectáculo teatral bilingüe en valenciano y castellano cargado de buenos deseos. Y en el terreno del clown, la Cia. Aérea Teatro celebra el hecho de estar vivos con un espectáculo, 5 puertas, que recrea un centro de donación de sangre en el que tendrá lugar un juego de confesiones íntimas protagonizado por unos enfermeros y donantes muy particulares.

La danza entrará en las casas del Cabanyal con el movimiento de Sola, un trabajo de investigación de Abel Martí Belda basado en el lenguaje de signos y la ceguera.  Por su parte, la Cia. Proyecto Tito Yaya celebrará Con vistas al mar la belleza del paisaje marítimo despertando la misteriosa magia que esconde el cuerpo. Y la danza y la acción teatral se fusionan en la Caseta indestructible, en la que Clara Crespo i Alex Cantó proponen a los espectadores construir una experiencia colectiva dentro de un espacio íntimo que representa un canto a la vida.

En su afán por dinamizar y dar a conocer el patrimonio histórico del Cabanyal a través de la peculiar arquitectura de sus casas, el Festival presenta este año Un Àncora al cor.Propuesta con la que Cia Tabula Rasa acercará al público a los tiempos en los que la playa de las Arenas no estaba hecha de hormigón y restaurantes, si no de humildes casas familiares que vivían del y con el mar, y antiguas casas de baños, en una de las cuales tendrá lugar este espectáculo.

También en esta tercera edición, el Festival ofrecerá un recorrido social y gastronómico por el Bloque Portuario, edificio de viviendas sociales construido en el Cabanyal a finales de los años cincuenta, a través de la  propuesta ¿Quién teme al bloque feroz? Una iniciativa social y arquitectónica para dar visibilidad a este histórico edificio y conocer sus relaciones vecinales entre personas de distintas culturas y lenguas, diseñada por los colectivos Estal·Klouman Arquitectes, Cuina Furtiva i Encajes Urbanos. Conducida por el propio vecindario, con visita al edificio, comida y sobremesa musical (flamenco).

La necesidad de soñar y el poder de la creatividad frente a la adversidad centran el trabajo titulado ¿Qué queda de mí cuando no queda nada?, de la Cia. Taninna Producciones. Un espectáculo presentado en Ruzafa Escénica 2012 y que el Festival recupera ahora con una adaptación y revisión del texto creado para el Cabanyal Íntim en el que las personas dependientes y la esclerosis múltiple caminan juntos de la mano haciendo frente a las barreras y los obstáculos.

Mención especial merece también la propuesta escénica gastronómica musical Paladar La Habana. En ella, con un tratamiento naturalista, la Cia. Montalvo Produccionesinvita a los espectadores a realizar un viaje por el corazón de La Habana Vieja, recreada en una de las casas del barrio, empaparse de su folklore y degustar sus platos culinarios al ritmo de la música en directo del son cubano.

Íntims infantiles

Dos son las propuestas que el Festival ofrece este año específicamente para el público familiar e infantil. Kika i Planta es la pieza con la que la Cia. La poligonera polivalenteemplea la técnica del stop motion para presentar una obra sobre la naturaleza y el poder de las cosas pequeñas en la vida. Y en Villa Quitapenas, la Cia. La Lola Boreal llegará al Cabanyal Íntim  con un espectáculo que combina danza, audiovisuales, pintura y que permitirá a los niños de 6 a 11 años elegir su propia aventura teatral.

Junto a la programación “oficial” del Festival, Cabanyal Íntim se amplia con una serie de actividades paralelas, diurnas y gratuitas, encuentros con los artistas, y con los Íntims a la nit, propuestas multidisciplinares que tendrán lugar bajo la luna de Valencia.

Los vecinos pensamos que es necesario seguir adelante en tiempos de crisis, luchar contra la adversidad y seguir poniendo en valor este barrio protegido, con una historia y cultura singular, que a pesar del implacable castigo municipal, injusta voluntad política y falta de diálogo, el barrio sigue con el espíritu y voluntad de estar mas vivo que nunca. Pensamos, que a pesar de los tiempos duros en que vivimos, debemos seguir activos, creativos día a día y poner el talento al servicio de la resistencia.

¡POR UNA REHABILITACION SIN DESTRUCCION Y CON PARTICIPACION CIUDADANA!

 Las entradas se pueden comprar de manera anticipada del 19 al 25 de Abril en el Escorxador del Cabanyal (calle San Pedro 27), todos los dias de 18 a 19 horas.

Manifiesto Cabanyal Íntim

Mas información: http://cabanyalintim.blogspot.com.es/  (652 368 897)