Portes Obertes 2004 està dedicada a l’obra del fotògraf Agustí Centelles.

Enguany celebrem la 7a edició de Cabanyal Portes Obertes amb una exposició dedicada a Agustí Centelles. De les sis anteriors, tres (1998, 1999 i 2001) han estat dedicades a mostres col·lectives d’artistes contemporanis, amb més de 800 artistes participants, des d’estudiants universitaris fins a artistes consagrats internacionalment.

L’edició de 2000 va estar dedicada de manera monogràfica a una exposició antològica de Josep Renau. L’any 2002 es va muntar un museu sobre etnologia de El Cabanyal i una mirada sobre les anteriors edicions de Portes Obertes. Per fi, la passada edició de 2003 es va dedicar al teatre i a la gastronomia marinera.


Portes Obertes 2004 està dedicada a l’obra del fotògraf Agustí Centelles.

Centelles, nascut al Grau de València en 1909, fou un dels grans pioners del fotoperiodisme a l’estat espanyol. Les seues instantànies de la guerra civil espanyola donaren la volta al món durant el conflicte. Després, quaranta anys de silenci intentaren fer oblidar la seua figura. En 1976 Centelles recuperà els seus negatius i inicià una segona vida professional on es pogué reconèixer la magnitud d’una obra que es col·loca al nivell de les més importants de l’època. A banda de les seues enormes qualitats com a fotògraf, el gran mèrit de Centelles és el d’haver volgut conservar la memòria d’uns fets històrics que els seus ulls van saber mirar amb horror, però també amb una innegable tendresa envers els seus protagonistes. Uns fets que no es poden, ni es deuen oblidar.

La gent de El Cabanyal, que tampoc no volem oblidar allò que fórem un dia, obrim les nostres portes a un artista i una obra fonamentals.
L’exposició que conforma la 7a Edició de Cabanyal Portes Obertes és la mostra fotogràfica de Centelles més àmplia presentada fins el moment. Consta de més de 270 obres, dividides en diverses sèries. El total de l’obra exposada es reprodueix en aquest catàleg.

Per a acabar aquesta presentació, volem agrair la participació de tots aquells que, de manera desinteressada, han col·laborat en dur a terme la present edició de Cabanyal Portes Obertes. Entre tots ells, cal destacar Josep Vicent Monzó, que, des del primer moment, ens ha donat no sols els seus amplíssims coneixements, sinó també el seu treball constant. I, no cal dir-ho, el nostre agraïment més sincer als germans Sergi i Octavi Centelles, fills de l’artista i dipositaris del seu llegat, que no han dubtat en cap instant a posar generosament i solidària una obra tan important a la nostra disposició.