Manifest unitari de la Plataforma Salvem i diverses organitzacions

Aquest és el manifest unitari signat per diverses organitzacions en defensa de la rehabilitació sense destrucció del Cabanyal, just després de la Declaració del Ministeri de Cultura d’espoli. Este manifest és la veu col·lectiva de molts ciutadans i ciutadanes de València, del nostre territori i de més enllà.

És una veu ferma, tranquil·la i sense por. Una veu no resignada que suma forces per a canviar la manera de fer les coses en la vida pública. Una veu que, hui, reclama la rehabilitació sense destrucció del barri del Cabanyal – Canyamelar.

El Ministeri de Cultura, en compliment de les ordenacions del Tribunal Suprem, i recolzant-se en nombrosos informes tècnics independents, ha declarat que el Pla de l’Ajuntament de València per al Cabanyal determina l’espoliació del nostre patrimoni històric.

En estes circumstàncies, i davant d’esta assemblea de ciutadans, els sotasignats demanem a l’Ajuntament de València i al Consell respecte, justícia i sentit comú per al Cabanyal. Una actitud que ha de tindre reflex en:

 • l’acatament de les resolucions judicials i l’estricte respecte a la llei i a l’Estat de Dret.
 • l’abandó definitiu del pla de prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez sobre el Conjunt Històric Protegit del Cabanyal – Canyamelar, barri declarat Bé d’Interés Cultural.
 • l’elaboració amb totes les forces polítiques i amb participació ciutadana d’un nou pla per al Cabanyal – Canyamelar.

Demanem un nou pla basat en la rehabilitació sense destrucció, respectuós amb els valors patrimonials i la vida social del barri, que incloga accions socials i educatives, dirigit a impulsar l’ocupació local, i compromés amb els autònoms, xicotets i mitjans empresaris i comerciants. Un pla realista, equilibrat i sostenible.

Ateneu Marítim del Cabanyal – Canyamelar,
13 de gener de 2010

1. La declaración de expolio es fruto de una sentencia del Tribunal Supremo.

En mayo el Tribunal Supremo dictó una sentencia en la que obligaba al Ministerio de Cultura a declarar si el Plan del Ayuntamiento de prolongar Blasco Ibáñez sobre el barrio era un acto de expolio contra el patrimonio histórico español. Dicha declaración, dijo el Supremo, debía estar fundamentada en informes técnicos.

2. La declaración de expolio es una decisión apoyada en múltiples informes técnicos.

Se han pronunciado en sentido favorable a la apreciación de la existencia de expolio los informes remitidos por:

 • la Secretaría General Técnica del Ministerio de Vivienda,
 • la Subdirección General de Protección del Patrimonio Histórico,
 • la Real Academia de la Historia,
 • el Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España,
 • el Director del Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias “González Martí”.

A ello deben sumarse los informes ya existentes en el expediente que manejaba el Tribunal Supremo, y que, según éste, debían fundamentar también la decisión del Ministerio de Cultura:

 • informe de los arquitectos de la Inspección de la Consellería de Cultura Valenciana.
 • informe de la Sindicatura de Greuges.
 • informe de la Facultad de Derecho de la Universitat de València.
 • informes de la Junta de Gobierno de la Universitat de València.

3. Es falso que haya nueve sentencias a favor de la legalidad del Plan del Ayuntamiento.

La alcaldesa y su teniente de alcalde afirman continuamente, a sabiendas que faltan a la verdad, que los tribunales ya han resuelto el conflicto a su favor numerosas veces. La falsedad es tan grande que a veces hablan de nueve sentencias, a veces de diez, a veces de once…

Las decisiones judiciales a que se refieren los responsables del gobierno municipal se refieren a derribos concretos de algunas casas, no a la legalidad del Plan. Por cierto, algunos de esos derribos también han sido paralizados por otras sentencias contrarias al Ayuntamiento.

4. Una vez recibida la declaración de expoliación, es claro que el futuro del barrio pasa por la rehabilitación.

Es en esa dirección hacia donde todos debemos dirigir nuestros esfuerzos. La rehabilitación:

 • respeta el patrimonio histórico y las personas.
 • porque crea puestos de trabajo y riqueza para las empresas medianas y pequeñas.
 • es más barata para el erario público y es más sostenible.

Descarrega el Manifest complet, que inclou l’anàlisi de la inviabilitat del PEPRI, i les propostes de la Plataforma Salvem el Cabanyal-Canyamelar per al consens.
Manifest de 13 de gener de 2010Éste es el manifiesto unitario firmado por distintas organizaciones en defensa de la rehabilitación del Cabanyal, tras la Orden Ministerial que confirmaba el expolio que supone el PEPRI

Este manifest és la veu col·lectiva de molts ciutadans i ciutadanes de València, del nostre territori i de més enllà. És una veu ferma, tranquil·la i sense por. Una veu no resignada que suma forces per a canviar la manera de fer les coses en la vida pública. Una veu que, hui, reclama la rehabilitació sense destrucció del barri del Cabanyal – Canyamelar.

El Ministeri de Cultura, en compliment de les ordenacions del Tribunal Suprem, i recolzant-se en nombrosos informes tècnics independents, ha declarat que el Pla de l’Ajuntament de València per al Cabanyal determina l’espoliació del nostre patrimoni històric.

En estes circumstàncies, i davant d’esta assemblea de ciutadans, els sotasignats demanem a l’Ajuntament de València i al Consell respecte, justícia i sentit comú per al Cabanyal. Una actitud que ha de tindre reflex en:

 • l’acatament de les resolucions judicials i l’estricte respecte a la llei i a l’Estat de Dret.
 • l’abandó definitiu del pla de prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez sobre el Conjunt Històric Protegit del Cabanyal – Canyamelar, barri declarat Bé d’Interés Cultural.
 • l’elaboració amb totes les forces polítiques i amb participació ciutadana d’un nou pla per al Cabanyal – Canyamelar.

Demanem un nou pla basat en la rehabilitació sense destrucció, respectuós amb els valors patrimonials i la vida social del barri, que incloga accions socials i educatives, dirigit a impulsar l’ocupació local, i compromés amb els autònoms, xicotets i mitjans empresaris i comerciants. Un pla realista, equilibrat i sostenible.

Ateneu Marítim del Cabanyal – Canyamelar,
13 de gener de 2010