El Cabanyal: el patrimoni valencià amenaçat

‘A partir d’ara la lluita del Cabanyal s’enforteix’

Un dels portaveus de plataforma Salvem el Cabanyal, Tino Villora, ha assegurat avui en un xat amb els lectors de VilaWeb (llegiu-lo sencer) que l’ordre (pdf) del Ministeri de Cultura espanyol d’aturar els enderrocaments del Cabanyal ‘obri un nou camí i enforteix moltíssim la lluita i resistència al barri’. Per Villora, aquesta és la primera gran notícia en dotze anys de moviment de defensa del barri i considera la resposta de Rita Barberá i laGeneralitat no respona a ‘cap raonament democràtic i mostra que el govern només sap fer servir unes eines de govern dictatorial.’

‘El govern valencià i l’ajuntament de València han optat per una política de grans esdeveniments que dura uns dies, però supediten el nostre patrimoni, la nostra memòria i la nostra cultura a una idea de progrés molt antiquada i despòtica’, argüeix, i diu que ‘és una llàstima no tindre una dreta més civilitzada’.

Villora, que troba ‘fonamental’ que el moviment de defensa del Cabanyal hagi estat bàsciament ciutadà i amb molt poca intervenció dels partits, explica que ara és un bon moment per organitzar una gran mobilització ciutadana. ‘La plataforma ho tractarà en les pròximes assemblees’, ha dit, i ha afegit que no es descarta cap tipus d’acció.

‘Unes eleccions mai no poden validar un atac al nostre patrimoni’

Pel que fa als arguments i als titulars a alguns mitjans de comunicació que diuen que els veïns del barri van avalar el projecte perquè van votar majoritàriament el PP a les eleccions, Villora diu que ‘en el barri del Cabanyal sempre s’ha votat força per sota de la mitjana de la ciutat de València al PP, però unes eleccions mai no poden validar un atac al nostre patrimoni’. I recorda: ‘no podem permetre el que va dir Fabra, president de la diputació de Castelló, que està encausat per vàries causes i li demanen presó, quan va dir va dir: ‘els vots m’han absolt”.

‘L’ajuntament fomenta la degradació del barri’

Finalment, Villora també ha dit que és un projecte altament especulatiu i que fins i tot l’ajuntament ha afavorit la degradació del barri per a justificar el projecte. ‘Quan persones que es dediquen a traficar i a vendre heroïna ocupen una casa propietat de Cabanyal 2010, per tant de l’Ajuntament, tarden i tarden en prendre les mesures que impedisquen la venda de droga per a crear degradació i per a validar la política roïn que està duent el PP de València al Cabanyal.’

Video