El ple. Portes Obertes 2008

EMILIO MARTÍNEZ I BIA SANTOS. La instal·lació “el ple” aborda l’abús de poder en les nostres institucions democràtiques. Realitzada a partir del desmuntatge del vídeo de l’emissió televisiva en directe del ple municipal, en el que s’aprovava, amb els vots del Partit Popular, un brutal projecte de prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez a través de l’històric barri del Cabanyal de València.

El ple

La instal·lació “el ple” aborda l’abús de poder en les nostres institucions democràtiques. Realitzada a partir del desmuntatge del vídeo de l’emissió televisiva en directe del ple municipal, en el que s’aprovava, amb els vots del Partit Popular, un brutal projecte de prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez a través de l’històric barri del Cabanyal de València que suposava la demolició de 1651 habitatges, molts d’ells d’un especial interès arquitectònic i històric, i el desallotjament en condicions injustes de la població afectada.

La instal·lació va ser creada inicialment tenint en compte l’espai en el qual se n’anava a mostrar, el Teatre de l’Estrella, un antic edifici habilitat en l’actualitat com teatre de marionetes i que està ubicat en una de les zones afectades pel projecte. Aquest teatre té dos espais principals ben diferenciats, el hall d’entrada i la sala d’actuacions en els quals es presenten els dos elements que componen la instal·lació. En el primer, l’entrada, apareix un televisor que reprodueix literalment la gravació original del ple municipal emesa per una televisió local, València TEVE, el 3 de gener de 2000. Aquesta gravació mostra la tensió d’aquells moments en els quals un grup de veïns manifestaven el seu rebuig al projecte que anava a ser aprovat. Els veïns expressen tot el dramatisme del moment en el qual s’aprovava la demolició dels seus habitatges, molts dels quals havien pertangut a les seves famílies des de feia generacions i que atresoraven la memòria personal i familiar que se’ls volia arrabassar definitivament. Enfront d ‘ells, els representants del Partit Popular, fent cas omís a les peticions de diàleg dels partits de l’oposició, aprovaven el projecte que condemnava als veïns afectats i al propi barri del Cabanyal.

La segona part del projecte és la videoprojecció sobre l’escenari del teatre de fragments d’aquesta gravació en els que se centra l’atenció en les expressions i reaccions dels diferents personatges que van participar en aquest ple: la dignitat dels veïns i la infàmia d’alguns representants públics a l’aprovar un projecte d’aquestes característiques.

La instal·lació va ser creada inicialment tenint en compte l’espai en el qual se n’anava a mostrar, el Teatre de l’Estrella, un antic edifici habilitat en l’actualitat com teatre de marionetes i que està ubicat en una de les zones afectades pel projecte. Aquest teatre té dos espais principals ben diferenciats, el hall d’entrada i la sala d’actuacions en els quals es presenten els dos elements que componen la instal·lació. En el primer, l’entrada, apareix un televisor que reprodueix literalment la gravació original del ple municipal emesa per una televisió local, València TEVE, el 3 de gener de 2000. Aquesta gravació mostra la tensió d’aquells moments en els quals un grup de veïns manifestaven el seu rebuig al projecte que anava a ser aprovat. Els veïns expressen tot el dramatisme del moment en el qual s’aprovava la demolició dels seus habitatges, molts dels quals havien pertangut a les seves famílies des de feia generacions i que atresoraven la memòria personal i familiar que se’ls volia arrabassar definitivament. Enfront d ‘ells, els representants del Partit Popular, fent cas omís a les peticions de diàleg dels partits de l’oposició, aprovaven el projecte que condemnava als veïns afectats i al propi barri del Cabanyal.

La segona part del projecte és la videoprojecció sobre l’escenari del teatre de fragments d’aquesta gravació en els que se centra l’atenció en les expressions i reaccions dels diferents personatges que van participar en aquest ple: la dignitat dels veïns i la infàmia d’alguns representants públics a l’aprovar un projecte d’aquestes característiques.