Comunicat 27 de Gener 2006

Plataforma Salvem El Cabanyal – Canyamelar

Molts veïns de la ciutat de València i del barri del Cabanyal demanem des de fa anys que s’òbriguen vies de participació ciutadana, i hem utilitzat lleialment les poques que l’ordenament jurídic i el govern municipal ens han permés.
Una vegada més ens dirigim a vostés per a traslladar-los la ferma posició de molts valencians a qui només assistix el sentit comú i una idea molt clara de l’interés general i l’Estat de Dret.

1. Els veïns i les associacions que ens oposem al Pla Especial de Protecció i Reforma Interior que afecta el Cabanyal – Canyamelar, no hi estem d’acord des de 1998. La raó és que ni es compta ni es va comptar amb nosaltres. No es van considerar els suggeriments que milers de veïns van fer arribar a l’Ajuntament arran de l’exposició pública de les tres alternatives proposades l’any 1998. Posteriorment, no es van tindre en compte els milers d’al·legacions resultants de l’exposició pública del projecte, ja en el procediment preceptiu.

No és veritat que l’única diferència entre Ajuntament i veïns siga un 2% del projecte. El cor és el 2% del pes humà i ningú negocia perdre’l.

Que en determinats moments en què el pla s’ha vist paralitzat pels tribunals, com és el moment actual, hàgem fet propostes sobre la possibilitat d’establir mecanismes de participació, que tingueren com a objectiu la posada en marxa d’inversions i millores en els servicis municipals en el barri, no ha d’entendre’s, en absolut, que baste amb l’eliminació de la prolongació de l’avinguda, perquè el PEPRI es convertisca en el pla que necessita el Cabanyal-Canyamelar.

2. Els veïns hem evitat que es duguen a terme derrocaments indiscriminats del Conjunt Històric i del Bé d’Interés Cultural. Si no haguera sigut per la nostra oposició, hui el patrimoni cultural de València hauria perdut part dels edificis modernistes que l’integren.

Les mesures cautelars adoptades pels jutges han de servir per a això, per a evitar que es cometen accions que no tenen marxa arrere. I això és una cosa que ha ocorregut perquè els veïns, utilitzant les vies legals que l’ordenament jurídic té establits, hem pogut impedir a temps.

3. Els veïns demanem participar en la decisió del nostre futur i en el desenvolupament del nostre barri. Encara que hi ha determinacions en el PEPRI que tenen la seua justificació al marge de la realització o no de la prolongació, l’oportunitat de la seua posada en marxa cal valorar-la amb els ulls de no hipotecar una nova redacció del pla.