Paladars. Portes Obertes 2003
PALADARS AL CABANYAL. La paraula paladar fa referència no sols a tenir sentit del gust, sinó també a com de delicat, fi i exigent es pot ser si es té un “bon paladar”. Aquest és el nom, “paladars”, amb què el poble cubà denomina els restaurants instal·lats en les cases com una manera de sanejar l’economia privada de les families que els regenten.
No hi ha cap cartell que els anuncie, però sempre trobes algú que et dirigeix cap a un o altre paladar obert. Tres o quatre taules menudes són de vegades suficients i el menú sempre ofereix el menjar típic cubà.
Aquesta experiència ha estat traslladada, amb un sentit molt diferent, a la VI Edició de Cabanyal Portes Obertes 2003. Les arts plàstiques han estat substituïdes, en aquesta ocasió, per l’art de la cuina. L’objectiu és donar a conéixer el nostre barri, les nostres cases i la nostra problemàtica social. Casa, taula i menjar s’ofereixen als visitants com a espai de coneixement, cultura i diàleg social. Obrirem set cases de veïns per a acollir els visitants que, asseguts al voltant de taules situades en terrasses, menjadors i patis de les nostres cases, podran degustar la gastronomia tradicional del Cabanyal (i alguna proposta d’altres cultures) que s’inclourà en els mòdics menús confeccionats per a l’ocasió. Un menú diferent a cada casa, plats que s’elaboren d’una manera determinada per aquella mare o pare, oncle o tia, veïna o veí, amic o amiga; la cuina de casa a l’abast de qui ho desitge, en un espai que s’obri perquè és estimat i defensat.
Els barris nous no tenen memòria, la gent que arriba inicia la nova vida des del no-res. El Cabanyal-Canyamelar-Cap de França té una història, una arquitectura protegida, una cultura. Generacions de veïns han nascut i viscut ací, tots es coneixen, saben qui són i d’on vénen, i si arriben nous veïns, s’integren en una forma de vida que segueix el seu camí amb plena vitalitat, malgrat la degradació imposada per la política del govern de l’Ajuntament de la ciutat per a justificar el seu projecte. La memòria d’un poble és un substrat fonamental que alimenta la vida i la impulsa cap avant. Paga la pena defensar-la.
Com que, a les cases, les places seran limitades, és necessari fer reserva al telèfon 679.187.457, on els informarem de les diferents cases i menús disponibles. Benvinguts i benvingudes.
Les cases que obrirem es troben a les següents adreces:
Els Àngels, 33
Els Àngels, 45
José Benlliure, 214, baixos
Barraca, 179,1r
Reina, 100, porta 3
Reina, 119, porta 19.
Reina, 157, 1rPALADARS AL CABANYAL
La palabra paladar hace referencia no sólo a tener sentido del gusto, sino tambien a lo extremadamente delicado, fino y exigente que se puede ser al tener un “buen paladar”. Este es el nombre: “paladares”, con que el pueblo cubano denomina a los pequeños restaurantes instalados en las casas como una manera de sanear la economía privada de las familias que lo regentan. No hay ningún cartel que lo anuncie en las puertas, pero siempre encuentras a alguien que te dirige a uno u otro apaladar abiertos en pequeñas casas de la Habana Vieja, en las bonitas casas con jardín de la zona de Vedado o de cualquier otro lugar de la ciudad. Tres o cuatro mesas pequeñas son algunas veces suficientes y el menú siempre ofrece la comida típica cubana.
Esta experiencia ha sido trasladada, con un sentido muy diferente, a la VI Edición de Cabanyal de Portes Obertes 2003. Las artes plásticas convocadas en otras ediciones, para abrir las puertas de nuestras casas, han sido sustituidas, en esta ocasión, por el arte de la cocina. El objetivo es dar a conocer nuestro barrio, nuestras casas y nuestra problemática social. Casa, mesa y comida, se ofrecen a los visitantes, como espacio de conocimiento, cultura y diálogo social. Siete casas de vecinos se abrirán para acoger a los visitantes que sentados alrededor de mesas situadas en terrazas, comedores y patios interiores de nuestras casas, puedan degustar la gastronomía tradicional del Cabanyal y también alguna propuesta de otras culturas que se incluirán en los módicos menús confeccionados para esta ocasión. Un menú distinto en cada casa, esperamos que impulse a los visitantes a visitar cada día una casa diferente durante los dos fines de semana que dura el evento. Esta es pues una nueva manera de degustar las excelencias de nuestra cocina tradicional, la que se realiza en nuestras casas. Platos que se elaboran de una manera determinada por esa “madre o padre”, “tío o tía”, “vecino o vecina”, “amigo o amiga”… la cocina de casa al alcance de quien lo desee, en un espacio que se abre porque es amado y defendido.
Los nuevos barrios no tienen memoria, la gente llega a ellos para iniciar una nueva vida. Son desconocidos que generalmente no tienen nada en común, quizás en un futuro lleguen a tener una convivencia compartida, pero ello requiere tiempo. El Cabanyal-Canyamelar-Cap de França, tiene una memoria, una historia, una arquitectura protegida, una cultura. Generaciones de vecinos han nacido y desarrollado su vida aquí, todos se conocen, saben quienes son y de donde vienen, y si llegan nuevos vecinos se integran en una forma de vida que prosigue su curso con plena vitalidad, a pesar de la degradación del barrio propiciada por la política del gobierno del ayuntamiento de la ciudad para justificar su proyecto. La memoria de un pueblo es un sustrato fundamental que alimenta la vida y la impulsa a seguir adelante. Vale la pena defenderlo.
Puesto que en las casas hay plazas limitadas, es necesario realizar su reserva al teléfono 679.187.457, donde se le informará de las distintas casas y menús que están disponibles. Bienvenidos.
Leave a Comment